Fazole mungo jsou velmi oblíbeným a zdravým pokrmem. Jejich klíčení nezabere téměř žádný čas a přitom jsou tak chutné a zdravé. Jak na to v domácím prostředí?
Proč jíst klíčky mungo a jak si je doma připravit?
Mungo fazole připomínají svým vzhledem i chutí malý, zelený a čerstvý hrášek. Konzumovat se dají na více způsobů a tělu dodávají vysoký počet potřebných živin, vitamínů a jsou velmi důležité pro naši imunitu. Doporučují se konzumovat zejména v zimě, kdy nemáme dostatek čerstvé potravy a potřebujeme si vybudovat co nejsilnější imunitu. To však neznamená, že bychom je nemohli konzumovat celoročně.
Snadná a chutná cesta ke zdraví
Mungo klíčky si snadno připravíte i sami doma. Vyklíčit ji je můžete nechat v jakékoliv nádobě nebo k tomu využít speciálních klíčících misek, sklenic nebo nádob. Stačí je pak jen pravidelně zalévat, dostatečná vláha je v tomto případě velmi důležitá. Za pár dnů už můžete konzumovat chutný a zdravý pokrm plný zdraví prospěšných látek. Po dvou až třech dnech zalévání a klíčení získáte chutné mungo fazole, které můžete konzumovat na několik různých způsobů.
I když se dají klíčky i tepelně upravovat, je všeobecně známo, že právě tepelnou úpravou každá pochutina ztrácí některé ze svých cenných látek. je tedy nejlepší je jíst za čerstva a za syrova. Díky své skvělé chuti se dají fazole mungo jíst jen tak ale skvěle chutnají i v pomazánkách nebo nejrůznějších salátech. Vhodná je kombinace se saláty, kořenovou zeleninou a chuť ozvláštní i obyčejný česnek.
Co se v nich ukrývá
Klíčky obsahují velmi cenné pro zdraví důležité látky. Tělo doslova nabijí energií a posilují imunitu. Kromě toho v nich najdeme velkou spoustu vitamínů, minerálů a samozřejmě také vlákniny. Zejména jsou bohaté na minerální látky, jako je hořčík, železo, vápník nebo draslík. Jsou velmi snadno stravitelné, doporučují se jíst i osobám, které mají problémy s konzumací běžných luštěnin. Díky obsahu chlorofylu se pak hodí i při detoxikačních kúrách.
Ovšem i tady platí, že nic se nemá přehánět. Aby vám klíčky daly jen to nejlepší a tělu naopak neškodily, je potřeba kontrolovat si jejich denní dávku. Ta by neměla překročit zhruba jednu hrstku klíčků denně.